Producenci
Promocje
Dr. Pepper Cream Soda w puszce 355ml
Dr. Pepper Cream Soda w puszce 355ml
6,99 zł 5,99 zł
szt.
Cukierki Tamaryndowe marki Golden Chef 227g
Cukierki Tamaryndowe marki Golden Chef 227g
13,50 zł 9,99 zł
szt.
Ciastka Lava Bites Double Choco 200g
Ciastka Lava Bites Double Choco 200g
23,99 zł 19,99 zł
szt.
Ciasteczka Super Mario Furuta 32g
Ciasteczka Super Mario Furuta 32g
10,99 zł 9,99 zł
szt.
Ajvar: skąd pochodzi, jak jest produkowany i z czym go jeść.
Ajvar: skąd pochodzi, jak jest produkowany i z czym go jeść.

Ajvar, co to jest

Nazwa tego przysmaku z Bałkan brzmi bardzo podobnie do tureckiego słowa „havyar”, które oznacza kawior. Wielu osób twierdzi, że nazwa ajvar pochodzi właśnie od tego tureckiego słowa oznaczającego przysmak z solonych ryb i jajek. Podobno jak havyar tak i ajvar mają głęboki i bogaty smak i mogą być stosowane w wielu daniach. Właśnie dlatego ajvar jest często nazywany kawiorem z Bałkan.

Turecka etymologia słowa ajvar najbardziej prawdopodobnie jest mylną gdyż ajvar ma znacznie więcej wspólnego z achar, ostrą przyprawą pochodzenia południowoazjatyckiego. Jednak niezależnie od tego skąd pochodzi nazwa tej potrawy, obecnie ajvar jest prawdziwym kulinarnym skarbem Bałkanów. Najbardziej popularny Ajvar jest w kuchni Bośni, Serbii, Macedonii Północnej i Rumunii.

Ajvar występuje pod wieloma nazwami, w zależności od kraju pochodzenia i tego co jest dodawane do składu. Może on smakować łagodnie i owocowo lub ostro. Może zawierać porcje siekanych pomidorów lub pieczonego bakłażana, a nawet twarogu lub wiejskiego sera. Chociaż ajvar zawiera też olej, składa się głównie z warzywnej masy, dzięki czemu te potrawa jest jednym z najbardziej zdrowych produktów pochodzących z Bałkanów.

Jak powstaje Ajvar

W zależności od regionu ora receptury, lokalnie na Bałkanach możemy spotkać różne nazwy ajvaru: ljutenica, pindjur lub zacusca. W podstawie każdej z tych odmian ajvaru leży dojrzała czerwona papryka zbierana na jesieni. Zazwyczaj są to papryczki roga, bałkańska odmiana podobna do zwykłej amerykańskiej papryk lecz o bardziej wyrazistym aromacie; papryka roga jest wydłużona i zaostrzona na końcu, stąd jej nazwa „rogata papryka”.

Papryka bałkańskiej odmiany Roga

Tradycyjnie paprykę piecze się na otwartym ogniu, aż ich skórki zwęglą się i a sama papryka zrobi się miękka, słodka i lepka. Współcześni przemysłowi producenci ajvarów często wybierają tańsze metody pieczenia w piekarniku, które pozbawiają paprykę wyraźnego wędzonego smaku.

Po upieczeniu paprykę obdziera ze skórki, a następnie miele na grubą pastę. Przecier jest mieszany z olejem i duszony w dużych garnkach, aby usunąć nadmiar wody i skoncentrować jego smak w gęstej, rubinowej masie, którą następnie miesza się z solą i być może odrobiną octu lub soku z cytryny. Następnie ajvar pakuje się w słoiki i się wekuje.

Niektórzy producenci ajvarów używają mieszanki słodkich papryczek roga i pikantnych chilli żeby uzyskać bardziej ostry i pikantny smak. Pieczony bakłażan, gotowana marchewka, posiekane lub miksowane pomidory, czosnek i cebula to powszechne dodatki stosowane w Ajvarze. Tekstura może wahać się od bezkształtnej pasty do zacieru z wyraźnymi kawałkami warzyw.

[product id="507, 537, 538"]

Do czego używa się Ajvaru

Lekko wędzony aromat słodkiej pieczonej papryki, podkreślony odrobiną octu i oleju w ajvarze, może być idealnym dodatkiem do klasycznych potraw lub zaskoczyć wyjątkowym smakiem nowych przepisów. Jego pełny, bogaty, wyrazisty smak i delikatna, gęsta konsystencja sprawiają, że nawet zwykła kromka chleba lub ciasta staje się pikantna.

Różnorodność możliwych kombinacji smaków i składników jest prawie niewyczerpana:

  • Jako spreadu - Na kromce chleba lub miękkim, pachnącym cieście na śniadanie, lekki obiad lub przekąskę. Ajvar może stanowić kompletny posiłek. Do tego połączenia idealna jest szklanka łagodnego jogurtu lub mleka.
  • Jako sos do mięsa - Ajvar to idealny aromatyczny dodatek do chrupiących pieczonych lub grillowanych warzyw. Wzbogaca także i uwydatnia smak grillowanego mięsa, podkreślając wędzony, mięsny aromat o świeżym słodkim smaku. Stanowi doskonałe połączenie zarówno z większością pieczonych, smażonych lub gotowanych czerwonych mięs, jak i drobiu.
  • Jako Dip - Bogaty, pełny smak Ajvara wspaniale komponuje się z delikatnym smakiem warzyw. Warzywa pieczone, gotowane lub świeże, ajvar i odrobina dobrego sera oraz pesto, i mamy lunch w mgnieniu oka. Lub spróbuj zanurzyć w ajvarze trochę frytek, a otrzymasz prawdziwy bałkański guacamole.
  • Jako przystawka - Stół pełen jedzenia, na Bałkanach jest niewyobrażalny bez ajvaru. Drobne prosciutto i delikatesy, łagodne lub dojrzałe sery, kolorowe kęsy świeżych lub marynowanych warzyw, oliwki, migdały, pachnące, ciepłe mini wypieki, wszystko lepiej smakuje z ajvarem.
  • Jako dodatek do ciasta - Placki serowe, pasztety mięsne, chrupiące pieczywo kukurydziane, rustykalne bułki na cienkiimj cieście lub delikatne ciasta francuskie… wszystko to przenosi się na zupełnie nowy poziom z ajvarem, dodawanym do ciasta w celu jego wzbogacenia lub służącym jako nadzienie.
  • Jako sos do makaronu - Kiedy spotykają się dwa słynne tradycyjne specjały, takie jak makaron i ajvar, powstaje rapsodia smaków. Aromaty ajvaru pięknie akcentują aromaty wszystkich sosów na bazie pomidorów i czynią cuda w połączeniu z makaronem i ziołami takimi jak bazylia, szałwia, tymianek czy oregano.
  • Jako sos do Risotto – W risotto ajvar może odgrywać zarówno rolę dodatku jak i głównego składnika. Z niewielkim dodatkiem ajvaru klasyczne risotto zostanie przekształcone, a jego pełny smak wzbogaci codzienne posiłki.
  • Jako dodatek do sera - Wszystkie rodzaje serów naturalnie dobrze komponują się z ajvarem. Łagodne, świeże, młode sery, a także dojrzałe, twarde i ostre w smaku idealnie komponują się ze słodkim, wędzonym aromatem i delikatną konsystencją prawdziwego ajvaru.
  • Jako dodatek do jajka - Mówi się, że najzdrowszy posiłek to taki, który ma co najmniej 3 kolory na talerzu. Dzięki połączeniu ajvaru i jajek otrzymamy ładny, zdrowy posiłek. Czy kiedykolwiek próbowałeś omletu z ajvar? 
[product id="540, 541, 542"]

Gdzie po Ajvar?

Wiadomo, że najlepszy ajvar to domowy ajvar. Dlatego, najlepiej będzie skorzystać z setek dostępnych przepisów i przygotować własna pastę Ajvar w domu. Natomiast, jeśli czujesz, że gotowanie nie jest Twoją mocną stroną lub po prostu nie masz czasu albo brakuje Ci odpowiednich składników, możesz nabyć już gotowy zawekowany Ajvar. Jest dużo ofert ajvarów od polskich firm produkcyjnych lub dużych koncernów międzynarodowych. U nas w sklepie znajdziesz Ajvar, który jest sprzedawany lokalnie na Bałkanach, pochodzący od miejscowych producentów z Chrwacji, Serbii lub Słowenii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium