Chlebki Naan marki Nishaan 270g
Opis
Chlebki Naan marki Nishaan
Naan to chlebek drożdżowy, wypiekany z białej mąki, pochodzący z Azji Środkowej. Wyglądem i składem przypomina chleb pita i podobnie jak on, wykorzystywany jest między innymi jako podstawa do kebaba.
Chlebki Naans są wygodne i szybkie w przygotowaniu, gdyż można je przyrządzić w piekarniku, lub tosterze. Podpieczone, lub grillowane stanowią szybki i pożywny posiłek, do którego możemy dodać ulubione produkty.
Naan to chlebek drożdżowy, wypiekany z białej mąki, pochodzący z Azji Środkowej. Wyglądem i składem przypomina chleb pita i podobnie jak on, wykorzystywany jest między innymi jako podstawa do kebaba.
Chlebki Naans są wygodne i szybkie w przygotowaniu, gdyż można je przyrządzić w piekarniku, lub tosterze. Podpieczone, lub grillowane stanowią szybki i pożywny posiłek, do którego możemy dodać ulubione produkty.
Opakowanie zawierające 2 sztuki chlebka, gwarantuje nam świeży produkt.
Przed spożyciem należy je opiec w piekarniku przez 4-6min, lub zgrillować uprzednio skropione wodą po 2 minuty z każdej strony. Można również zapiec w tosterze.
Jak tworzone są chlebki Naans:
Typowa receptura polega na mieszaniu białej mąki z solą, drożdżami oraz jogurtem, co zapewnia gładkość i elastyczność otrzymanego ciasta. Następnie ugniatane jest przez kilka minut i odstawione do wyrośnięcia na kilka godzin. Pulchniutkie ciasto dzielone jest na równe kulki i formowane w płaskie krążki przypominające kształtem łezki. W kuchni pakistańskiej, naans zazwyczaj wzbogacane są w pachnące esencje np. różaną. W indyjskich restauracjach natomiast powszechnie dodawane są nasiona czarnuszki.
Chleb Nann najczęściej spożywa się z gulaszami curry, pieczonym mięsem czy wegańskim nadzieniem. Jest przekąską samą w sobie, jak również "podkładem" pod pizze, kebaba czy klasyczną kanapkę.
A oto sposoby na spożycie chlebka naans:
- Tradycyjna Keema naan – naan bread nadziewany mięsem mielonym (jagnięcina/baranina/mięso kozie)
- Peshawari naan – naan bread wypełniony mieszaniną orzechów i rodzynek, posypany parmezanem
- Amritsari naan nazywany również amritsari Kulcha – naan bread nadziewany dużą ilością cebuli, ziemniaków posypanych aromatycznymi przyprawami
- Nann burger – alternatywa dla wysokokalorycznego burgera z białego pieczywa z ulubionymi dodatkami i mięsnym nadzieniem
- Naan bya – podawany do śniadaniowej kawy lub herbaty z roztopionym masłem
Składniki:
mąka pszenna (mąka pszenna, węglan wapnia, żelazo, niacyna, tiamina), woda, olej rzepakowy, cukier, środki spulchniające (difosforany, węglany potasu), nasiona kalonj, drożdże, jogurt w proszku (mleko), sól, koper mielony, konserwant (propionian wapnia), mielona kolendra, naturalny aromat (z mleka).