
Czym jest harissa?
Harissa to ostry sos lub pasta z papryczki chili, przygotowana z chilli, czosnku i oliwy z oliwek. Niektóre przepisy zawierają tradycyjne dla Północnej Afryki przyprawy. Może być stosowany jako przyprawa lub składnik do gotowania. Najpopularniejszymi przyprawami używanymi do produkcji harissy są kminek oraz kolendra. Inne składniki to pieczona papryka, mięta, suszone pomidory i konserwowane cytryny.
Historia marokańskiej harissy
Harissa to najpopularniejsza przyprawa w kuchni północnoafrykańskiej. Każdy region - nawet każda rodzina - ma swój własny przepis, ale wszyscy zgadzają się co do jednego kluczowego czynnika - głównym składnikiem harissy są papryczki chili.
Papryczki chili zostały wprowadzone do Afryki Północnej przez Maroko z Hiszpanii w XVI wieku. Ta ostra i mocna papryka, pochodząca z Ameryki Łacińskiej, oczarowała ludność Maroka na tyle, że szybko stała się cennym składnikiem kulinarnym całego regionu Maghrebu.
Słońce i suchy klimat Maroka, a także obfitość oliwy z oliwek zapewniły doskonałe warunki do rozwoju harissy. Nazwa „harissa” pochodzi od arabskiego słowa „haris”, które oznacza zgniatanie, odnosząc się do czynności miażdżenia papryczek chili. Harissa występuje w różnych formach, takich jak sos harissa, pasta harissa, która ma nieco gęstszą konsystencję niż sos, a także jako mieszanka przypraw w proszku, która ma być używana jako przyprawa lub marynata roztarta z oliwą z oliwek.
Co to jest pasta harissa?
Harissa jest wytwarzana przez zmielenie wszystkich składników w aromatyczną pastę, która jest następnie mieszana z oliwą z oliwek do odpowiedniej konsystencji. Jeśli używane są suszone papryczki chili, można je wcześniej namoczyć, aby nadać im bardziej miękką konsystencję.
Czym jest sos harissa?
Sos Harissa, jest domową odmianą pasty harissa, która jest wytwarzana z tych samych składników, ale jest bardziej bardziej płynna, co ułatwia stosowanie jej w codziennym jedzeniu. Tradycyjnie harisa jest używana jako piękny, aromatyczny dodatek do tagine i kuskusu lub jako pasta do smarowania. Może być również używany do pieczenia mięsa i warzyw, a nawet do kanapek. Niżej znajduje się kilka pomysłów na to jak wzbogacić za pomocą harissy smak codziennych dań.
Do czego można używać Harissę na codzień
- Burgery. Wymieszaj pastę harissa z samym mięsem burgera lub zmieszaj ją z keczupem lub majonezem, aby uzyskać pikantną przyprawę.
- Pieczone warzywa. Ostrość Harissy jest szczególnie dobra w przypadku słodkich warzyw, takich jak dynia, marchew i koper włoski; przed pieczeniem wymieszaj pokrojone warzywa z pastą.
- Sos do sałatek. Dodaj pikantnych nutek do sałatki, mieszając harissę z sokiem z cytryny. Jest pyszny z surową marchewką.
- Marynata. Pastą harissa można natrzeć duże kawałki mięsa, takiego jak wieprzowina lub udziec jagnięcy lub bardziej skromne udka z kurczaka, a mięso prawie natychmiast uzyska głęboki i luksusowy smak.
- Hummus. Wymieszaj harissę z hummusem kupionym w sklepie lub zrób własny
- Jogurt. Wymieszaj harissę z jogurtem, aby uzyskać gorący i zimny sos do grillowanych mięs, np. do Kotletów jagnięcych.
- Makaron. Południowe Włochy nie są tak daleko od Afryki Północnej, więc używanie harissy w daniach z makaronem nie jest czymś nowatorskim. Spróbuj dodać harissę do zwykłego sosu pomidorowego lub z pieczonego brokułu.
- Skrzydełka z kurczaka. Każda pikantna przyprawa zawsze kończy się na skrzydełku kurczaka, a harissa nie jest wyjątkiem. Wypróbuj te lepkie skrzydełka zrobione z miodem wymieszanym z harissą.
- Jajka. Tak samo jak Tabasco, lub ukochana przez wszystkich Sriracha, harissa jest niesamowicie pyszna na śniadaniowej kanapce.
Zadbaj o to, żeby zawsze mieć harissę w domu, a z pewnością odkryjesz jeszcze więcej dań, w których możesz zastosować ten pyszny afrykański dodatek