Herbata zielona Asatsuyu 100g
Opis
Herbata zielona Asatsuyu
Japońska herbata zielona Asatsuyu, zwana naturalnym Gyokuro to fantastyczne połączenie delikatnego smaku, słodkości i głębokiego aromatu. Zawiera większą (niż inne gatunki) ilość kofeiny i chlorofilu i daje napar o brylantowo-zielonym kolorze.
Właściwości japońskiej zielonej herbaty są zaskakujące. Pozytywnie wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia, pracę serca oraz przyspiesza metabolizm. Dzięki zawartości wapnia wzmacnia nasze kości i zmniejsza ryzyko ich złamań. Dodatkowo ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, co czyni ją idealnym kompanem do walki z nadwagą. Dzięki zawartości antyoksydantów, w tym polifenoli, hamuje niekorzystne działanie wolnych rodników i chroni nas przed nowotworami oraz miażdżycą.
Herbata zielona Asatsuyu działa również uspokajająco i relaksująco, jednocześnie zwiększając naszą energię, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla osób żyjących w ciągłym stresie lub biegu.
Sposób przygotowania:
Herbatę Asatsuyu można przygotować na zimno lub na ciepło. W pierwszym przypadku wystarczy zalać herbatę zimną, najlepiej nisko zmineralizowaną wodą i dobrze wymieszać.
Przyrządzając Asatsuyu na ciepło wystarczy ją parzyć około 2 minut w temperaturze 50- 60 ºC. Obowiązuje zasada, że im lepsza jakość herbaty - tym mniejsza temperatura wody wydobywa z niej pełnię smaku i aromatu.