Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Japońskie pasty curry
Japońskie pasty curry są "najmłodszą" odmianą azjatyckich past curry. Curry zostało wprowadzone do Japonii w epoce Meiji (1868–1912), w czasie, gdy subkontynent indyjski znajdował się pod rządami kolonialnymi Imperium Brytyjskiego. Na początku XX wieku, kiedy curry zostało przyjęte przez japońską marynarkę wojenną i armię, danie zaczęło być popularne wśród Japończyków. Po pozytywnym przyjęciu przez japońską armię i marynarkę wojenną curry stało się później powszechne w szkolnych stołówkach. W 2000 roku curry było częstszym posiłkiem niż sushi czy tempura.
Japońskie pasty curry - mieszanki sosów
Najpopularniejszą formą japońskich past curry są gęste pasty oraz kostki lub zawierające już przygotowany sos na bazie curry o najbardziej popularnych w Japonii smakach. Wystarczy dodać taki blok lub kostke z pastą curry do wrzątku, żeby powstał pyszny sos na bazie curry.