Misja firmy Kettle Foods
Kiedy w 1982 roku Kettle Foods rozpoczęła produkcję chipsów w Salem (USA), firma produkowała jedyne naturalne, ręcznie smażone chipsy ziemniaczane. Firma szybko ustanowiła standardy produkcji, które przekształciły się we wzorzec do naśladowania dla całego przemysłu chipsów ziemniaczanych i urosła do wartości wielu milionów dolarów. Założyciel Cameron Healy mówieł, że „nie ma głównego planu”, ale „chciałem stworzyć produkt, który będzie zgodny z naturą” i „dostarczać ludziom zdrowe jedzenie”. Do 2011 roku, dzięki swojej charakterystycznej linii chipsów ziemniaczanych, firma zdobyła silną pozycję i rosnące udziały w rynku międzynarodowym i stała się zwolennikiem spraw społecznych i środowiskowych.
Kettle Foods a szybki wzrost
Pod koniec 2005 roku, chipsy Kettle Foods osiągnęły 52 procent udziałów w rynku kategorii „słone przekąski” w sklepach ze zdrową żywnością, ale tylko 1 procent całego rynku we wszystkich sklepach spożywczych w USA. Na początku 2006 roku firma zatrudniła dwóch dyrektorów z doświadczeniem w Starbucks, Frito-Lay i Pepsi. W ciągu trzech lat firma Kettle Foods zdobyła 18 procent udziałów amerykańskiego w kategorii „najlepsze chipsy ziemniaczane”. W 1982 roku firma osiągnęła przychody na poziomie 3 mln dolarów; do 2008 roku sprzedaż wyniosła już 235 milionów dolarów.