Producenci
Promocje
Dr. Pepper Cream Soda w puszce 355ml
Dr. Pepper Cream Soda w puszce 355ml
6,99 zł 5,99 zł
szt.
Cukierki Tamaryndowe marki Golden Chef 227g
Cukierki Tamaryndowe marki Golden Chef 227g
13,50 zł 9,99 zł
szt.
Ciastka Lava Bites Double Choco 200g
Ciastka Lava Bites Double Choco 200g
23,99 zł 19,99 zł
szt.
Ciasteczka Super Mario Furuta 32g
Ciasteczka Super Mario Furuta 32g
10,99 zł 9,99 zł
szt.
Opcje przeglądania
Dostępność
Cena
  • od
    do
Promocja

Pasty z tamaryndowca (pasta tamaryndowe)

Pasta z tamaryndowca jest zrobiona z kwaśnego, ciemnego, lepkiego owocu, który rośnie w strąku na drzewie tamaryndowca. Podczas gdy niektóre kuchnie używają pasty z tamaryndowca do przyrządzania deserów, a nawet słodyczy, w kuchni tajskiej jest ona używana głównie w potrawach pikantnych. Klasyczny sos Pad Thai jest wytwarzany z tamaryndowca, podobnie jak niektóre tajskie curry i dania z owoców morza. Indyjskie curry również wymagają pasty z tamaryndowca. Pasta tamaryndowca jest również częstym składnikiem kuchni indyjskiej i meksykańskiej, a także kuchni wietnamskiej, łacińskiej i karaibskiej. Jest one również kluczowym składnikiem sosu Worcestershire, nadając mu charakterystyczny posmak.

Jak powstaje Pasta tamaryndowa

Pasta z tamaryndowca pochodzi z owoców - lub strąków - drzewa tamaryndowca, a konkretnie z miazgi otaczającej nasiona w strąku. Drzewo tamaryndowca to pospolite drzewo owocowe z twardego drewna, które pochodzi z Afryki, ale obecnie rośnie w całej Azji i Meksyku. Ma duże brązowe strąki, które zawierają owoce tamaryndowca. Ciemne czerwono-brązowe owoce są usuwane ze strąków i muszą być oddzielone od nasion, aby stały się gotową do użycia pastą do gotowania. Możesz to zrobić samodzielnie lub kupić gotowe, ale nie jest drogie i zachowuje się przez długi czas.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium