Producenci
Promocje
Musztarda angielska Colman's 170g
Musztarda angielska Colman's 170g
19,50 zł 18,50 zł
szt.
Sprite Fiber 330ml
Sprite Fiber 330ml
15,00 zł 10,99 zł
szt.
Kasztany pieczone i obrane Jia Li Fu 100g
Kasztany pieczone i obrane Jia Li Fu 100g
11,00 zł 8,99 zł
szt.
Makaron Świeży Udon marki Hosaku 200g
Makaron Świeży Udon marki Hosaku 200g
6,00 zł 3,15 zł
szt.
Tapioka perła color marki WuFuYan 250g
Tapioka perła color marki WuFuYan 250g
32,00 zł 25,00 zł
szt.
Produkty wybrane dla Ciebie

Pasty tamaryndowe

Pasty z tamaryndowca (pasta tamaryndowe)

Pasta z tamaryndowca jest zrobiona z kwaśnego, ciemnego, lepkiego owocu, który rośnie w strąku na drzewie tamaryndowca. Podczas gdy niektóre kuchnie używają pasty z tamaryndowca do przyrządzania deserów, a nawet słodyczy, w kuchni tajskiej jest ona używana głównie w potrawach pikantnych. Klasyczny sos Pad Thai jest wytwarzany z tamaryndowca, podobnie jak niektóre tajskie curry i dania z owoców morza. Indyjskie curry również wymagają pasty z tamaryndowca. Pasta tamaryndowca jest również częstym składnikiem kuchni indyjskiej i meksykańskiej, a także kuchni wietnamskiej, łacińskiej i karaibskiej. Jest one również kluczowym składnikiem sosu Worcestershire, nadając mu charakterystyczny posmak.

Jak powstaje Pasta tamaryndowa

Pasta z tamaryndowca pochodzi z owoców - lub strąków - drzewa tamaryndowca, a konkretnie z miazgi otaczającej nasiona w strąku. Drzewo tamaryndowca to pospolite drzewo owocowe z twardego drewna, które pochodzi z Afryki, ale obecnie rośnie w całej Azji i Meksyku. Ma duże brązowe strąki, które zawierają owoce tamaryndowca. Ciemne czerwono-brązowe owoce są usuwane ze strąków i muszą być oddzielone od nasion, aby stały się gotową do użycia pastą do gotowania. Możesz to zrobić samodzielnie lub kupić gotowe, ale nie jest drogie i zachowuje się przez długi czas.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium