Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Pasta Ajvar - co to jest
Ajvar to mieszanka najświeższej czerwonej papryki i czasem bakłażana. Piękno tego dania polega na tym, że jest ono tak wszechstronne, że można nim delektować się przy wielu daniach, takich jak makaron, dania mięsne, a nawet jako przekąska do świeżego pieczywa. Jest to częściowo dip, częściowo sos, częściowo pasta do smarowania, a czasami uważane za przysmak.
Jak powstaje Ajvar
W krajach bałkańskich, takich jak Bośnia, Serobia, Bułgaria, Chorwacja i Macedonia, ajvar jest tradycyjnym sposobem konserwowania słodkiej, czerwonej papryki z letnich zbiorów. Buszle czerwonej papryki są prażone i przecierane (wraz z bakłażanem w niektórych regionach), aby wytworzyć wystarczającą ilość ajvaru na zimę. Następnie jest poddawany obróbce w dzbanach i przetwarzany w taki sam sposób, w jaki zamieniamy pomidory w naszym ogrodzie w salsę do konserw.