Producenci
Produkty wybrane dla Ciebie
Pasta paprykowa ostra (Ajvar) Dida Boza 300g
Pasta paprykowa ostra (Ajvar) Dida Boza 300g
13,00 zł
Pasta Ajvar łagodna marki Natureta 290g
Pasta Ajvar łagodna marki Natureta 290g
8,50 zł
Pasta Ajvar marki Dida Boza 550g
Pasta Ajvar marki Dida Boza 550g
29,00 zł
Opcje przeglądania
Rodzaj Opakowania:
Cena
  • od
    do
Promocja

 

Pasty Ajvar

Pasta Ajvar - co to jest

Ajvar to mieszanka najświeższej czerwonej papryki i czasem bakłażana. Piękno tego dania polega na tym, że jest ono tak wszechstronne, że można nim delektować się przy wielu daniach, takich jak makaron, dania mięsne, a nawet jako przekąska do świeżego pieczywa. Jest to częściowo dip, częściowo sos, częściowo pasta do smarowania, a czasami uważane za przysmak. 

Jak powstaje Ajvar

W krajach bałkańskich, takich jak Bośnia, Serobia, Bułgaria, Chorwacja i Macedonia, ajvar jest tradycyjnym sposobem konserwowania słodkiej, czerwonej papryki z letnich zbiorów. Buszle czerwonej papryki są prażone i przecierane (wraz z bakłażanem w niektórych regionach), aby wytworzyć wystarczającą ilość ajvaru na zimę. Następnie jest poddawany obróbce w dzbanach i przetwarzany w taki sam sposób, w jaki zamieniamy pomidory w naszym ogrodzie w salsę do konserw.

Więcej na temat pasty Ajvar przeczytasz tutaj

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium