Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Pasty curry -różnorodność
Różnica między rodzajami pasty curry jest tak duża, jak różnice między rodzajami kanapek. Powszechne w Indiach, Tajlandii, Malezji, Chinach, RPA, Japonii i wszędzie indziej, gdzie zapożycza się przepisy, curry jest wytwarzane na wiele sposobów w wielu miejscach. Poniekąd ten sam typ curry może różnić się w zależności od gustów kucharza i dostępności składników. Jest jednak kilka ogólnych zasad, z których większość można złamać.
Dwie główne kategorie past curry to indyjska i tajska, ale nie są to jedyne przykłady.
Indyjskie pasty curry
Uważane za brytyjskie połączenie indyjskich przepisów, indyjskie pasty curry zazwyczaj zawierają mieszankę prażonych przypraw zmielonych na proszek, zwany masala. Można tam znaleźć cynamon, kardamon i kozieradkę, których tajskie curry zwykle nie mają. Curry są na bazie wody lub bulionu, czasem zagęszczane jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Tajskie pasty curry
Tajskie przepisy z curry często wymagają mokrej pasty curry i mleka kokosowego lub kremu kokosowego.
Do czego dodaje się pastę curry
Pasty Curry dobrze smakują z takimi produktami jak mięso, drób, owoce morza, warzywa, tofu i rośliny strączkowe. Indyjskie potrawy z pastą curry często wykorzystują rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, zwane dhal. Kilka głównych rodzajów curry to: zielone, czerwone, żółte, masaman i panang. Oczywiście jest ich o wiele więcej. Zielone curry może zawierać najostrzejszą przyprawę, a najmniej ostrych przypraw jest żółtej paście curry, ale nie zawsze jest to prawdą.
Zielona pasta curry
Zielona pasta curry to mieszanka świeżych zielonych papryczek chili, szalotki, trawy cytrynowej, białego pieprzu, korzenia kolendry, czosnku, skórki limonki kaffir, pasty z krewetek i soli. Liście słodkiej bazylii, okrągły zielony bakłażan i liście limonki kaffir dodają całości uroczego zielonego odcienia końcowej pasty curry.
Czerwona pasta curry
Czerwona pasta curry może być przygotowana z suszonych długich czerwonych papryczek chilli, korzenia kolendry, kolendry, kminku, czosnku, szalotki, skórki limonki kafiru, białego pieprzu, trawy cytrynowej, pasty z krewetek, soli morskiej i galangalu.
Żółta pasta curry
Żółta pasta curry to łagodna słodko-pikantna mieszanka pasty na bazie kurkumy i curry w proszku z dodatkiem kolendry, kminku, trawy cytrynowej, galangalu, pasty z krewetek, suszonych czerwonych papryczek chili, soli morskiej, imbiru, czosnku i szalotki.
Pasta curry Panang
Panang to podstawa bogatszego, słodszego i bardziej wytrawnego curry. Używając mniej mleka kokosowego niż czerwonego lub zielonego curry, pasta curry Panang jest polana gęstym kremem kokosowym i zwykle podawana na talerzu. Pasta curry Panang może zawierać suszone czerwone długie papryczki chilli, szalotkę, czosnek, galangal, trawę cytrynową, skórkę limonki kafirowej, korzeń kolendry, biały pieprz, sól i pastę z krewetek. Czasami dodaje się także orzeszki ziemne, co nie jest tradycyjne w Tajlandii i ma bardziej zachodni wpływ. Najczęściej jest przygotowywany z wołowiną
Pasta curry Massaman
Pasta curry massaman powstała wskutek wpływów z Persji i pochodzi z południowej Tajlandii, na granicy z Malezją, gdzie mieszka wielu muzułmanów. Dlatego pasta curry masaman często jest przygotowywana z jagnięciną lub wołowiną, ponieważ religia islamska zabrania wieprzowiny. Pasta curry Masaman to połączenie suszonych czerwonych papryczek chili, goździków, białego pieprzu, szalotki, czosnku, galangalu, trawy cytrynowej, pasty z krewetek, kolendry, kminku i soli. Samo pasta zawiera orzeszki ziemne i cynamon, biały kardamon i gałkę muszkatołową, niespotykane w tajskim curry. Masaman Jest gęsty i przypomina gulasz o łagodnym, lekko słodkim smaku.