Kategorie
Producent
Ocena
Cena
-
od
do
Promocja
Pasta sojowa, co to jest
Pasta sojowa to kategoria sfermentowanych produktów spożywczych, zwykle wytwarzanych z mielonych ziaren soi. Ten produkt jest typowy dla kuchni Azji Wschodniej, Południowej i Południowo-Wschodniej. W niektórych przypadkach, takich jak przy produkcji pasty miso, można również stosować inne odmiany z rodziny bobowatych, takie jak bób czy fasola.
Właściwości past sojowych
Pasty sojowe są zwykle słone i pikantne, ale mogą być również ostre i są używane jako przyprawa do przyprawiania potraw, takich jak frytki, gulasze oraz zupy. Kolory takich past wahają się od jasnobrązowego do czerwono-brązowego i ciemno-brązowego. Różnice w kolorze pasty sojowej wynikają z różnych metod produkcji, takich jak warunki fermentacji, dodatek mąki pszennej, sproszkowanego mantou, ryżu czy cukru oraz obecność różnej mikroflory, np. bakterii czy pleśni użytych do ich produkcji. Ma znaczenie również to czy soje przed mieleniem była prażona czy suszona.
Pasta sojowa - zastosowanie
Pasta sojowa występuje czasem jako materiał wyjściowy używany do produkcji sosów sojowych, takich jak tamari, lub dodatkowy produkte utworzonym z tej samej sfermentowanej masy. Ze względu na zawartość białka w ziarnach proces fermentacji uwalnia dużą ilość wolnych aminokwasów, które w połączeniu z dużą ilością soli użytej do jej produkcji dają produkt o dużej zawartości umami. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku miso, które może być używane jako podstawowy składnik niektórych potraw, takich jak zupa miso.