Producenci
Promocje
Musztarda angielska Colman's 170g
Musztarda angielska Colman's 170g
19,50 zł 18,50 zł
szt.
Sprite Fiber 330ml
Sprite Fiber 330ml
15,00 zł 10,99 zł
szt.
Kasztany pieczone i obrane Jia Li Fu 100g
Kasztany pieczone i obrane Jia Li Fu 100g
11,00 zł 8,99 zł
szt.
Makaron Świeży Udon marki Hosaku 200g
Makaron Świeży Udon marki Hosaku 200g
6,00 zł 3,15 zł
szt.
Tapioka perła color marki WuFuYan 250g
Tapioka perła color marki WuFuYan 250g
32,00 zł 25,00 zł
szt.
Produkty wybrane dla Ciebie

 

Pasty sojowe

Bisto Gravy granules Chicken 190g Bisto Gravy granules Chicken 190g
Producent: Bisto
Cena: 17,00 zł
szt.
zobacz więcej
Bisto Gravy granules Vegetable 190g Bisto Gravy granules Vegetable 190g
Producent: Bisto
Cena: 17,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość

Pasta sojowa, co to jest

Pasta sojowa to kategoria sfermentowanych produktów spożywczych, zwykle wytwarzanych z mielonych ziaren soi. Ten produkt jest typowy dla kuchni Azji Wschodniej, Południowej i Południowo-Wschodniej. W niektórych przypadkach, takich jak przy produkcji pasty miso, można również stosować inne odmiany z rodziny bobowatych, takie jak bób czy fasola.

Właściwości past sojowych

Pasty sojowe są zwykle słone i pikantne, ale mogą być również ostre i są używane jako przyprawa do przyprawiania potraw, takich jak frytki, gulasze oraz zupy. Kolory takich past wahają się od jasnobrązowego do czerwono-brązowego i ciemno-brązowego. Różnice w kolorze pasty sojowej wynikają z różnych metod produkcji, takich jak warunki fermentacji, dodatek mąki pszennej, sproszkowanego mantou, ryżu czy cukru oraz obecność różnej mikroflory, np. bakterii czy pleśni użytych do ich produkcji. Ma znaczenie również to czy soje przed mieleniem była prażona czy suszona.

Pasta sojowa - zastosowanie

Pasta sojowa występuje czasem jako materiał wyjściowy używany do produkcji sosów sojowych, takich jak tamari, lub dodatkowy produkte utworzonym z tej samej sfermentowanej masy. Ze względu na zawartość białka w ziarnach proces fermentacji uwalnia dużą ilość wolnych aminokwasów, które w połączeniu z dużą ilością soli użytej do jej produkcji dają produkt o dużej zawartości umami. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku miso, które może być używane jako podstawowy składnik niektórych potraw, takich jak zupa miso.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium