Producenci
Promocje
Produkty wybrane dla Ciebie

Pasty sojowe Miso – japoński przysmak

Pasta sojowa miso to niezbędna przyprawa w kuchni japońskiej. Miso jest wytwarzane przez fermentację soi z solą i koji, którym są ziarna uprawne, takimi jak ryż lun jęczmień.

Rodzaje past miso

Chociaż miso jest najczęściej słone, jego smak i zapach mogą się różnić w zależności od wielu czynników, w tym konkretnego składnika, procesu fermentacji oraz koji użytego do jego produkcji. W rzeczywistości istnieje wiele różnych rodzajów miso z wieloma różnymi możliwościami smakowymi. Pasta sojowa jest bogata w witaminy i minerały oraz bogata w białko i jest stosowana zarówno w nowoczesnych, jak i tradycyjnych potrawach w Japonii.

Odmiany past miso

Jest bardzo wiele rodzajów past miso dostępnych w różnych regionach Japonii. Kolor może być ciemniejszy lub jaśniejszy, a smak słodszy lub bardziej słony:

  • Białe odmiany. Najpopularniejsze rodzaje miso to shiro (białe) miso i aka (czerwone) miso. Białe odmiany nie są naprawdę białe, ale są jasnożółte i mają słodki smak.
  • Odmiany Czerwone. Czerwone odmiany są ciemnobrązowe i podobno mają pikantny smak. Popularne są również Shinshu miso (brązowe miso produkowane w regionie Shinshu) i inaka miso (jęczmienne miso). Awase miso, które są mieszankami różnych rodzajów miso, są powszechnie sprzedawane w sklepach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium