Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Pasty sojowe Miso – japoński przysmak
Pasta sojowa miso to niezbędna przyprawa w kuchni japońskiej. Miso jest wytwarzane przez fermentację soi z solą i koji, którym są ziarna uprawne, takimi jak ryż lun jęczmień.
Rodzaje past miso
Chociaż miso jest najczęściej słone, jego smak i zapach mogą się różnić w zależności od wielu czynników, w tym konkretnego składnika, procesu fermentacji oraz koji użytego do jego produkcji. W rzeczywistości istnieje wiele różnych rodzajów miso z wieloma różnymi możliwościami smakowymi. Pasta sojowa jest bogata w witaminy i minerały oraz bogata w białko i jest stosowana zarówno w nowoczesnych, jak i tradycyjnych potrawach w Japonii.
Odmiany past miso
Jest bardzo wiele rodzajów past miso dostępnych w różnych regionach Japonii. Kolor może być ciemniejszy lub jaśniejszy, a smak słodszy lub bardziej słony:
- Białe odmiany. Najpopularniejsze rodzaje miso to shiro (białe) miso i aka (czerwone) miso. Białe odmiany nie są naprawdę białe, ale są jasnożółte i mają słodki smak.
- Odmiany Czerwone. Czerwone odmiany są ciemnobrązowe i podobno mają pikantny smak. Popularne są również Shinshu miso (brązowe miso produkowane w regionie Shinshu) i inaka miso (jęczmienne miso). Awase miso, które są mieszankami różnych rodzajów miso, są powszechnie sprzedawane w sklepach.