Posypka Furikake Yukari Mishima 26g
Opis
Posypka Furikake Yukari Mishima
Jest to roślina lecznicza, ozdobna i warzywna z rodziny Lamiaceae, podobna do mięty i bazylii. W kuchni rośliny shiso są używane jako pokarm warzywny, jako dekoracja, przyprawa lub dodatek, często do ryb. Z nasion pozyskuje się olej jadalny. Shiso (odmiana atropurpurea, czerwone liście), służy do barwienia czerwonego umeboshi, specjalnego dressingu, na bazie owoców śliwki japońskiej.
Pochodna aldehydu jest ekstrahowana z rośliny, wspomniana perillartyna, jest używana jako słodzik w Japonii, ponieważ substancja jest około 2000 razy słodsza niż sacharoza. Liście zieleniny shiso są doskonałym składnikiem sałatek lub jako przyprawa oraz surowe do wielu dań rybnych. Smak w połączeniu z aktywnymi składnikami jest dumą i radością tych pędów, co również korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Składniki:
Czerwone liście perilli (70%), sól, cukier, wzmacniacz smaku: E621, środek zakwaszający: E296, wzmacniacz smaku: E635