Soja Natto z sosem i musztardą marki Azuma (3x45g)

Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cena: 19,00 zł 19.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Soja Natto z sosem i musztardą marki Azuma

Natto czyli sfermentowana soja największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie wykorzystywana jest codziennie w przygotowaniu różnych potraw. Jest to jeden z tradycyjnych produktów w kraju kwitnącej wiśni, którego obywatele zaliczani są do najdłużej żyjących na świecie, ma wiele niezwykłych właściwości, które sprawiają, że warto wprowadzić go do jadłospisu.

Podczas procesu fermentacji enzymy wytwarzane przez występujące w soi pożyteczne bakterie i inne drobnoustroje, rozkładają węglowodany złożone. Proces ten powoduje, że białka stają się łatwiej strawne i przyswajalne przez organizm. Dla osób z upośledzonym układem pokarmowym jest to bardzo pomocne. Ponadto fermentacja przekształca minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas selen, miedź, cynk w formę bardziej rozpuszczalną i biodostępną dla organizmu. Warto podkreślić, że soja fermentowana jest innym produktem, dostarczającym organizmowi zupełnie innych składników odżywczych, niż soja niefermentowana.

Tradycyjne produkty sojowe są zwykle podzielone na dwie grupy:

  • produkty fermentowane, takie jak: natto, miso, sos sojowy, tempeh

  • produkty niefermentowane, takie jak: tofu i mleko sojowe. 

Jednym z najbardziej popularnych fermentowanych produktów sojowych jest natto. Jest naturalnym produktem spożywczym otrzymywanym z soi niemodyfikowanej genetycznie, pochodzącej z plantacji ekologicznej i poddawanej wielogodzinnemu gotowaniu oraz naturalnemu procesowi fermentacji, zachodzącemu dzięki działaniu bakterii Bacillus Subtilis Natto.

Natto jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej jako produkt śniadaniowy, podawany z takimi dodatkami jak ryż czy ryba. Ma śluzowatą konsystencję oraz charakterystyczny smak i zapach, który można złagodzić stosując dodatki takie, jak: jogurt, serek wiejski, świeża cebula czy musztarda. Chociaż wygląd natto nie pozostawia dobrego pierwszego wrażenia, to jego wartość odżywcza wszystko rekompensuje. Natto to doskonałe źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Dodatkowo bakterie Bacillus subtilis natto tworzą enzym zwany nattokinazą, który wytwarza witaminę K2 i nie występuje w innych niesfermentowanych produktach sojowych, co bardzo wyraźnie odróżnia soję genetycznie zmodyfikowaną od natto. 

Enzym nattokinaza wykazuje: 

  • dużą aktywność fibrynolityczną osocza krwi,

  • oczyszcza krew ze skrzepów,

  • reguluje lepkości i gęstości krwi lepiej od stosowanych i dość popularnych, wysokich dawek kwasu acetylosalicylowego (aspiryna), nie dając przy tym niepożądanych objawów w postaci drażnienia śluzówki żołądka,

  • pomaga regulować cholesterol i poziom cukru we krwi,

  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi (szczególnie ważne dla osób, które borykają się z nadciśnieniem i skokami ciśnienia krwi),

  • wykazuje dobrotliwy wpływ w chorobach nowotworowych i Alzhaimera,

  • pomaga w problemach związanych z endometriozą,

  • bolesnych skurczach mięśni,

  • przewlekłym zmęczeniu,

  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

  • pozwala na stopniowy powrót do zdrowia, do naturalnej harmonii, zaburzonej uprzednio przez niezdrowy tryb życia i czynniki cywilizacyjne.

Enzym nattokinaza, który zadziwił naukowy świat został odkryty przez japońskiego lekarza, doktora Hiroyuki Sumi, który zbadał i oznaczył ten enzym w roku 1980. Od tego czasu soja fermentowana została przebadana wielokrotnie i za każdym razem uzyskiwane wyniki potwierdzały badania doktora Sumi. Wiele wskazuje na to, że enzym ten stanowić będzie przełomowe i najbardziej obiecujące odkrycie w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia.

Oprócz wspomnianego enzymu, soja fermentowana posiada szereg cennych witamin i minerałów, których odpowiednią dawkę dostarczymy organizmowi spożywając ją regularnie.

W 100 g natto znajduje się: 

  • Białko 15,0 g

  • Węglowodany 15,2 g

  • Błonnik 7,97 g

  • Wapń 90 mg

  • Fosfor 349 mg

  • Żelazo 2,2 mg

  • Sód 1,1 mg

  • Potas 685 mg

  • Witamina K2 MK7 1 970 µg

  • Witamina B1 0,012 mg

  • Witamina B5 3,847 mg

  • Witamina B6 0,092 mg

  • Witamina B9 0,223 mg

  • Witamina E 0,9 mg

  • Cholina 130 mg 

Korzyści zdrowotne płynące z regularnego spożywania natto: 

  • oczyszcza jelita z nagromadzonych w nich złogów, 

  • jest bogatym źródłem izoflawonów,

  • przywraca normalną mikroflorę, pomaga przy zaparciach - ułatwia wypróżnianie i zapewnia odpowiednią wilgotność i objętość stolca,

  • poprawia przemianę materii, wspomaga odchudzanie,

  • ponadto zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów, jak i spożywanie alkoholu (nie dopuszcza do efektu tzw. kaca)  

Kolejnym powodem, dla którego natto jest wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia, jest zawarta w nim w dużej ilości witamina K2. Istnieją trzy podstawowe typy witaminy K. Ich nazwy to: K1, K2 i K3. Typ K1 witaminy K znajduje się w pokarmach roślinnych, a najlepszym jej źródłem są zielone warzywa. Prawdą jest więc, że K1 uczestniczy w procesie fotosyntezy, która zachodzi w roślinach zielonych.

Typ K2 witaminy K jest wytwarzany z K1 i K3 przez bakterie i inne mikroorganizmy. Może być również przekształcona w organizmie z udziałem K1 i K3. Jest to szczególnie dobra wiadomość dla wegetarian i wegan, ponieważ witaminę K2 dostarcza się poprzez spożywanie produktów zwierzęcych. Obecnie 97 % ogólnej populacji zachodniej może mieć niedobory witaminy K. Dlatego wprowadzenie soi fermentowanej jest doskonałym sposobem do utrzymania prawidłowego jej poziomu.

Dobroczynne dla zdrowia właściwości witaminy K wraz z witaminą D, wapniem oraz magnezem:

  • usprawnienie elastyczności tętnic, utrzymywanie prawidłowej homeostazy,

  • poprawa transportu wapnia do kości, co jest szczególnie istotne przy osteoporozie, w okresie przekwitania, czy w podeszłym wieku,

  • wspomaganie pracy mięśni i nerwów, łagodzenie skurczu związanego z procesem starzenia,

  • ochrona przed nowotworami,

  • ochrona wątroby, niwelowanie złogów wapniowych w żyłach,

  • zapobieganie tworzenia się kamieni nerkowych,

  • działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne,

  • działanie antybakteryjne w stosunku do bakterii z rodziny Staphlococcus i Streptococcus.

Zastosowanie natto w kuchni

Natto ma liczne zastosowania, które widać w tradycyjnej japońskiej kuchni. Możemy je stosować na zimno, świeżo z opakowania, ale równie dobrze może nam służyć za ciekawy dodatek do dań. Natto oryginalnie jedzone jest jako dodatek do śniadania po nagrzaniu go w mikrofali, gdyż mało kto sam wykonuje natto. Oprócz tego możemy je spotkać w takich potrawach, jak: zupy, makarony, dania na ciepło, sałatki i surówki, na słodko z jogurtami i tradycyjnymi japońskimi produktami. 

Jak przechowywać natto

Pojemnik z natto należy przechowywać w lodówce w temperaturze 5-7 °C. Natto wyjmujemy wyparzoną, czystą łyżeczką. Obecność żywych bakterii powoduje ciągłe dojrzewanie natto, w efekcie czego z upływem czasu smak i aromat staje się bardziej intensywny. Dlatego zaleca się spożycie soi fermentowanej w ciągu 2 tygodni (najpóźniej 3). Dzienna zalecana profilaktyczna porcja to ok 10 g, w przypadku suplementacji witaminą D należy podwoić tą dawkę. Jest to produkt, który doskonale się mrozi nie tracąc swoich wartości, dlatego zalecamy świeżo kupione dodatkowe opakowania zamrozić i wyjąć dzień wcześniej przed spożyciem.

Produkty powiązane

Promocje
Popcorn Jolly Time Crispy`n white 100g
Popcorn Jolly Time Crispy`n white 100g

5,99 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Cukierki PEZ Sour Mix wkłady 68g
Cukierki PEZ Sour Mix wkłady 68g

12,50 zł

Cena regularna: 16,50 zł

Napój Cool Blue Gatorade 591ml
Napój Cool Blue Gatorade 591ml

9,99 zł

Cena regularna: 12,99 zł

Posypka Furikake Wasabi 22g  Marumaiya
Posypka Furikake Wasabi 22g Marumaiya

6,50 zł

Cena regularna: 8,90 zł

Bulion Tablets Lamb Halal 18g Knorr
Bulion Tablets Lamb Halal 18g Knorr

0,50 zł

Cena regularna: 1,00 zł

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium