Wysyłka jeszcze dziś!

2h 13m 45s

Do następnej obniżki zostało

Sos Sriracha, skąd pochodzi

2024-09-08
sos sriracha

Sriracha, co to jest?

Ten jasnoczerwony, wielofunkcyjny ostry sos składa się z czerwonej papryki chili, czosnku, octu, soli i cukru. Sos jest ostry i pikantny z odrobiną słodyczy, co odróżnia go od ostrych innych ostrych sosów. Sos Sriracha jest często podawany jako przyprawa w restauracjach tajskich, wietnamskich oraz chińskich.

Obecnie Sos nie znajduje się już tylko w azjatyckich restauracjach, ale także w kuchniach szefów kuchni, na łamach magazynów kulinarnych, czy na półkach sklepów spożywczych na całym Świecie.

Tajski sos Sriracha

Sos Sriracha zaczął zyskiwać na popularności od 2010 roku. Stał się tak popularny, że w pewnym momencie na rynku był nawet poważny niedobór tego sosu. Ale zanim sriracha stał się „gwiazdą” każdej kuchni, był to genialny pomysł domowej kucharki Thanom Chakkapak.

Wszystko zaczęło się w małym nadmorskim miasteczku Si Racha w południowo-wschodniej Tajlandii w 1949 roku. Chakkapak zaczęła podawać do posiłków jasny, czosnkowy sos chili, a każdy, kto go jadł, był uzależniony od tego dodatku. Jej rodzina i przyjaciele długo namawiali ją do sprzedaży tego sosu i wreszcie kucharka zdecydowała na pierwszą próbę. Nazwała swoje dzieło Sriraja Panich. Ten sos ma nie co łagodniejszy smak niż Sriracha pochodząca z Ameryki

Sriracha Panich

Chociaż Sriraja Panich nie zrobił tak szybkiej kariery jak amerykański odpowiednik, organiczny rozwój tego produktu doprowadził do tego, że w końcu Sriracha Panich stał się sprzedającym się sosem chili w Tajlandii. W 1984 r. Pani Chakkapak sprzedała swoją firmę Thai Theparos Food Products, dużej firmie spożywczej w Tajlandii.

Sriraja Panich jest nadal wytwarzany z naturalnych składników i leżakuje przez co najmniej trzy miesiące, aby wydobyć naturalny smak chili. Ocet dodaje się powoli co tydzień, aby stopniowo łączyć smaki składników. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, bez użycia sztucznych środków chemicznych i konserwantów.

Jak Sriracha pojawił się USA

W 1975 roku pochodzący z Wietnamu David Tran zaczął samodzielną produkcję własnego ostrego sosu. Po około trzech latach on i jego rodzina uciekli z ojczyzny do stanów Stanów Zjednoczonych. Tran szybko zauważył, że on i jego rodzina nie są jedynymi Azjatami w Kalifornii, gdzie się osiedlił. W latach osiemdziesiątych widział tłumy imigrantów z Azji Południowo-Wschodniej.

Postanowił więc, przywieźć im trochę domu ponownie uruchamiając produkcje swojego ostrego sosu. Najpierw jego sos był butelkowany w słoikach po jedzeniu dla niemowląt. W 1983 roku Tran otworzył mały zakład, aby rozpocząć sprzedaż jeszcze większej ilości swojego produktu. Zaczął też bawić się starym przepisem przywiezionym z wybrzeża Tajlandii tym, który wymagał octu, cukru, soli, czosnku i specjalnie uprawianych czerwonych papryczek jalapenos.

Tran chciał oddać hołd obszarowi, z którego pochodzi przepis, więc nazwał go sriracha. Zaś swoją firmę nazwał Huy Fong, podobnie jak statek, który przywiózł jego rodzinę do Ameryki, i umieścił koguta na butelce, aby uczcić rok, w którym się urodził.

Wzrost popularności sosu Sriracha w USA

W połowie lat osiemdziesiątych Tran rozwinął dystrybucję swojego produktu wzdłuż wybrzeża Kalifornii. Skupił się na miastach z dużą koncentracją wychodźców z południowo-wschodniej Azji i nie wydawał pieniędzy na marketing. Nie miał nawet zespołu sprzedażowego. Popularność Sriracha nadal rosła w połowie lat 90. Ludzie – szczególnie kulinarni znawcy – nie mogli przestać o nim mówić, opowiadając każdemu, kto chciałby posłuchać o ich ulubionym ostrym sosie. Jednak nie mówili jak ten sos się nazywał, mówiąc o nim „sekretny sos”.

W połowie XXI wieku w Ameryce nastąpiła swego rodzaju rewolucja żywieniowa. Rynek ostrych sosów odnotował 150% wzrost, rosnąc szybciej niż jakakolwiek inna przyprawa na rynku. Supermarkety i restauracje zaczęły oferować sos Sriracha, a czasopismo Bon Appetit nazwało go składnikiem roku, co jest wielką sprawą. W 2010 roku, ze względu na to, że Tran nie opatentował swojego sosu, inne firmy zaczęły własną produkcję Srirachi

Obecnie sos Sriracha jest produkowany przez dziesiątki firm na całym świecie. Nawet takie koncerny jak Tabasco mają Sriracha w swojej ofercie. Jednak co raz więcej producentów lokują własną producję w kraju ojczystym tego produktu – Tajlandii, gdzie hoduje się najlepsze papryczki Chili. Właśnie takie sosy znajdziesz w naszej ofercie.

Przegląd prywatności
logo jcook

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.